výběrová káva - specialty coffee - o co jde?
pokiusíme se Vám otevřít jedno z mnoha kávových témat, dnes o výběrové kávě...
Specialty coffee neboli výběrová káva je definována jako jakákoli káva, která má skóre nad 80 bodů na 100 bodové škále podle certifikovaných hodnotitelů SCA (Specialty Coffee Association).
Speciální káva se obvykle pěstuje ve vysokých nadmořských výškách s velkou péčí a pozorností ze strany farmáře. Odtud se za příplatek prodává obchodníkům s kávou nebo přímo pražírnám.
Pražírny většinou vytvoří vlastní profily pro každou kávu, čímž zvýrazňují a zvýrazňují její přirozené chutě.
A to je to "B" o kterém rád a často polemizuji, jak právě ten pražič, pražírna pozná kdy chutná káva nejlépe? Jak kávu upražit? prostě je to obecný soubor znalostí a vědomostí každé pražírny, ze které plyne pouze a jen "jedno" hodnocení laické většiny - "CHUTNÁ vs NECHUTNÁ" :-)
Většina pražíren se spoléhá na toto hodnocení již při výběru kávy před nákupem suroviny - zeleného zrna od velkoobchodního dodavatele. Proces předvýběru může také ovlivnit objednaný vzorek (sample) který se dodává jako zelená káva nepražená, nebo již upražená káva dle dodavatele.
Velmi poté záleží na doporučení pro daný typ kávy, odrůdu a také proces zpracování kávy po sklizni. Procesů je více a o těch napíšeme příště..
O čem bych rád polemizoval dnes je výsledný produkt.. Po více než 13 letech práce s kávou jsem se zajímal u zákazníků co je nejprodávanějším nápojem? V 90% případů je to káva s mlékem, capuccino, flat white, espresso macchiato, latte macchiato.
Proč tedy výběrovou kávu?
A není to vlastně jedno?
Důležitý faktor je konečný spotřebitel, ten určuje co si chce koupit, proto tedy můj závěr je jednoznačný:
pijte co Vám chutná, buďte šťastní
pokud máte radši přípravu kávy bez mléka, u nás na shopu vybírejte raději ovocnější kávy, například Chicas industry espresso blend
jste li konzervativní kávo pijec, v mléku vynikne náš blend Espresso 85
prostě milujte svou kávu ale hlavně naši pražírnu 1754 ROASTERY :-)