Profil směřuje do sladké marmelády z žlutého ovoce, černého čaje, pekanových ořechů a sušenek Lotus
Typica a Bourbon - natural
Tato várka je směsí odrůd Typica a Bourbon, tato káva je zpracována klasickým promytým způsobem. Zralé třešně jsou postupně sklizeny a po dalším třídění jsou ponechány fermentovat alespoň 24 hodin. Poté jsou promyty a postupně sušeny v síťových sušičkách nebo na afrických postelích. Káva byla zpracována ve vesnici Miramar v oblasti Yucuhiti v mexickém státě Oaxaca rodinou Gildy. Káva je jiskřivá a plná ovoce a bylin. Profil směřuje do sladké marmelády z žlutého ovoce, černého čaje, pekanových ořechů a sušenek Lotus.
O FARMÁŘI
Hermenegildo, nebo jak mu říkají jeho přátelé, Gildo, je otec rodiny, jehož život je od narození spojen s kávou. Představuje třetí generaci farmářů ve své rodině a reprezentuje ji velmi dobře. Ve skutečnosti se Gildovi podařilo sdružit několik farmářů z oblasti Yucuhuti a Mixteca, asi 2 hodiny od města Tlaxiaco ve státě Oaxaca, kde farmáři, většinou původní obyvatelé těchto oblastí, pěstují svou kávu vlastním tempem a stylem. Gildo školí farmáře v pěstování a zpracování kávy, zpracovává zrna od těchto různých farmářských rodin, třídí je a má vynikající pražírnu kávy, která mimo jiné nabízí místní kávu.
O FARMĚ
Jeho vlastní rodinná farma se nachází v osadě Mixteca, velmi daleko od města a bez jakéhokoli spojení. Jsou tam domorodí lidé, kteří mluví svým vlastním jazykem, Mixteca. Malé farmy jsou roztroušeny po okolních kopcích a připomíná to spíše jednu velkou divočinu.
Skupina Gildo sdružuje producenty z oblastí Mixteca a Yucuhiti, kteří mají malé farmy o rozloze ne více než 2,5 hektaru, přičemž každý producent má svůj vlastní mlýn a proces sušení. Gildo poté kontroluje kvalitu, radí farmářům, co zlepšit a za kolik kávu prodat, nebo přímo zprostředkovává prodej.
„Jedinečná kombinace ekosystému a nadmořské výšky činí kávu jedinečnou, jak chuťově, tak aromaticky. Káva má chuť jako žvýkačka, lískový oříšek, červené ovoce, čokoláda, střední až vysokou kyselost a jedinečně čistou chuť.“
O PROCESECH
V této části Oaxaca je jen málo experimentátorů s fermentací a Gildo není výjimkou. Kávu zpracovává tradičním způsobem, buď promytou nebo polopromytou metodou. Díky tomu je jeho káva neuvěřitelně čistá v chuti. Mexické kávy mají tendenci mít chutě červeného pomeranče, grapefruitu a medu, a Gildo přesně tyto chutě ve své kávě podporuje.
INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY – náš stroj Typhoon Roaster
Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.
NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ
Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!
Praženo v České Republice.
IM coffee s.r.o. se sídlem Březina 25, 679 05, Březina
KÁVA 1754 ROASTERY
Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na ni navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754.